16 Ekim 2010 Cumartesi

İki Esir / Lajos Zilahy --- Kitap Özeti

Harp dolayısı ile ayrılan mesut karı koca... Bundan sonra hayatlarına karışan erkek ve kadınlar... Zaman ve mesafe aşkı öldürebilir mi?


Kitabın tanıtım bölümünde sadece bu kadar yazayordu bu yazı bile adını hiç bilmediğim duymadığım bu kitabı almama yetti. Tabi fiyatının çok çookk uygun olması da "alıp oku beni" diyordu, sadece 5 tl... Peki neden bu kadar uygun? Efendim Gelibolu'da Serap Kitap evi diye bir kitapçı var iki katlı üst katında 2. el kitaplar satılıyor ben bu kitabı oradan aldım hatta son zamanlarda aldığım kitapların çoğu oradan ve 2. el diyebilirim.


Bu kitapta 1976 yılında basılmış, karton kapaklı ve eski kitap kokusu vardır bilirmisiniz benim için mis gibi kokar ve bu kitapta öyle kokuyor. Her açtığımda ilk önce kitabın kokusu sonra romanın heyecanı sarıyor insanı... Birde kitap ayracına gerek yok sayfada nerede kaldığını işaretlemek için kendi ayracı bulunuyor...
Bu kadar yeter özete geç diyebilirsiniz hemen geçiyorum şimdi :))


Kitap buram buram aşk kokuyor benim gibi duygusal insanların okuyabileceği tarzda yani Peter adındaki delikanlı ve Miette adındaki genç kızın aşkını anlatıyor. İlk önce tanışıyorlar sonra Peter.in sevgili olma çabaları ve en sonunda sevgili olup evleniyorlar ama daha birkaç aylık yeni evliyken 1. dünya savaşı çıkıyor. Ve Peter her erkek gibi orduya yazılıp savaşa katılıyor ilk önce birbirlerine devamlı mektup yazıyorlar sonra Peter esir düşüyor ve ülkesi Macaristan'dan çok çok uzak olan Sibirya köylerinden birine götürülürek esir düşüyor. Devamlı güzel karısını ve savaşın bittiği günü düşüyor bir arada kaçmayı planlıyor ama bu istediğini bir türlü gerçekleştiremiyor. Bu esir düştüğü günlerde ise kitapta devamlı Peter ve Miette.in kendi hayatlarından kesitler var, kimlerle tanışmışlar hayatları nasıl devam ediyor onu anlatıyor.

Peter karısına kavuşma arzusu ile kaçıyor ama yakanalıp geri getiriliyor. Miette çok güzel olduğu için ona karşı zaaf duyanların duygularıyla boğuşuyor Peter ise sürekli karısını ve onu aldatıp aldatmadığını düşünüyor. Ve bu düşüncesi bir gün gerçekleşiyor... Miette ayrılağa bu kadar fazla dayanamıyor ve kendini çok sevdiğini söyleyen birinin metresi olup çıkıyor... (Vay hain kadın!) Aşklarını hep gizli yaşıyorlar ve kocası birgün geri döndüğünde yine ona sadık bir kadın olarak kalacağını düşünüyor. Hayatı böyle devam ediyor Peter ise esir kaldığı köyün kilisesinde Zinaçka isimli bir kadın ile tanışıp onunla arkadaşlık kuruyor, ilk önceleri sadece arkadaşlar ama bu arkadaşlık eşinden ayrı düşmüş biri için ne kadar sürebilir... Savaş nedeni ile bütün postalar durmuş ve yeri geliyor mektuplar ellerine 1.5 sene sonra ulaşıyor bu kadar birbirinden uzak olan ve bağı kopuk insanların bir şekilde yaşama tutunması lazım. (Çok olaylar gelişiyor çook)

Ve 7 sene sonunda savaş bitiyor esirler evlerine doğru yol alıyor ama şu varki herkesin bavullarını hazırlayıp gideceği gün Peter hastalanıyor ve hastaneye yatırılmak zorunda kalıyor. Ve hastalanmadan önce Peter.e bir mektup gelmiştir bu mektupta sevgili karısının onu aldattığını ve adres bilgilerine varana kadar gelen mektubu okumaktatır. Bu dakikadan sonra Peter.i birçok düşünce kaplıyor acaba geri dönse mi yoksa burada tanığıdı ve onu çok seven Zinaçka ile kalıp evlense mi? ...

Evet... Buraya kadar anlatıyorum zaten anlatımın da kötüdür ya neyse...
Peter acaba hastalıktan kurtulup yaşıyor mu?
Yaşıyorsa karısına mı döndü yoksa onu çok seven Zinaçka'nın yanına mı gitti...
Miette'ye ne oldu?

Bütün bu sorunların cevabını merak edenler kitabı alıp okumalıdır diyorum...

8 yorum:

  1. konu tam benlik mutlaka okumalıyıım

    YanıtlaSil
  2. bende almıstım hala okumadm taksimde ara sokaktan ((:

    YanıtlaSil
  3. kitapın kokusunu bile duyabiliyorum ayrıca anlatımınızda beni okumam için dahada heycanlandırdı umarım bir an önce bulabilirim.zaten hamilelik döneminde pekte yapılcak bişey yok

    YanıtlaSil
  4. ya arkadaş kitabı okudum bu nasıl bir özetlemedir
    :)kitabı mahv etmişsin
    olayların akışı tmm farklı
    çok güzel ve hüzünlü bir aşk öyküsü
    yapılan yanlışlılra ihanet bile diyemiyecem

    YanıtlaSil
  5. Adsız arkadaş kitap tam 454 sayfa. Tane tane anlatmamı beklemiyorsun herhalde. Ben sadece ana hatlarını vurguladım. Madem ben mahvetmişim, akışını da yanlış vermişim, sen doğrusunu burada özetle de doğrusu neyse bilelim o zaman !!

    YanıtlaSil
  6. Bu kitabı 1972 yılında deniz askeri iken okumuştum.Öylesine etkisine kapılmıştımki,askerliğim bittikten sonra arayıp buldum ve aynı heyecanla yeniden okudum.Şu an kitaplığımın en gözde yerinde hala duruyor.

    YanıtlaSil
  7. bit pazarında alıp okumuştum.

    YanıtlaSil
  8. Kesinlikle okunmasi gereken bir kitap yag gibi akiyor olaylar bir biri ardina.yer yer kiziyor insan yer yer huzunleniyor.ve cok carpici bir sonla bitiyor

    YanıtlaSil