27 Şubat 2013 Çarşamba

Anne Sütünü Artırmak İçin Neler Yapılmalıdır ?

Yeterli düzeyde süt salınabilmesi için günde 3 litre sıvı alımı önemlidir. Bu sıvının en az 8- 10 bardağı su olmak zorundadır. Geri kalan kısmı ise süt, ayran, komposto, hoşaf, taze sıkılmış meyve suları veya sebze suları, limonata, loğusa şerbeti , çok açık çay yada papatya rezene gibi çaylardan sağlanabilir.


Kansızlık ülkemizde kadınlarda önemli bir sorun olup hamilelikte ve emzirme sürecinde de önemlidir. Kansızlık sorununun gelişmemesi için çay öğünlerden bir saat önce  veya sonra tüketilmeli mümkünse açık tercih edilmelidir.


Bebeğinizin mide kapasitesi henüz küçük olduğu için ve dış dünyaya uyum sağlamaya çalışırken çabuk yorulacağı için sabırlı olmanız gerekmektedir. Uykuya dalsa bile yanağını hafifçe okşadığınız zaman uykusunun içinde bile olsa emmeye devam edecektir. Unutmayın bebeğiniz emdikçe sütünüz artacaktır. Sezaryen doğum sonrası süt gelişi biraz sıkıntı yaratabilir. Ama annenin emzirmeye istekli olması bile süt oluşumu için önemlidir.


Gece emzirmesi süt oluşumunu artırır, annenin uykusunun daha kaliteli olmasını sağlar. Her emzirme sonrası sıvı almaya özellikle bir miktar su içmeye özen gösteriniz.

Emzirme sürecinde alkol, sigara ve kafeinli- gazlı içecekler tüketilmemelidir. Bunlar süt oluşumunu olumsuz etiler.

Kalsiyum yönünden zengin olan süt, yoğurt, peynir her gün mutlaka tüketilmelidir.

 Emzirirken bebeği doğru pozisyonda tutmak önemlidir. Memeye makas hareketi yapmak süt kanallarının tıkanmasına yol açabilir.


Yorgunluk süt oluşumunu olumsuz etkileyen bir durumdur. Süt veren bir anne dinlenmeye özen göstermelidir. Bebeğin ağzına birkaç damla süt damlatılarak tadını alması emmeyi başlatır.

Bebek her ağladığında emzirilmelidir, çünkü bebek altını kirletmenin dışında bir acıktığı bir de susadığı için anneyi emer. Doymadığı endişesi ile ek besinlere erken başlamak bebeğin gelişimi ve süt oluşumu için olumsuz bir durumdur.

Bebek bir memeyi emip iyice boşalttıktan sonra ikinci meme verilmelidir. Aşırı gergin tam boşaltılamayan memede süt yapımı durabilir.

SÜT ARTIRAN BİTKİ ÇAYLARI
Keçi sedefi
Çemen otu
Rezene
Mine
Amber çiçeği


Anne sütünü arttıran besinler: Anne sütünü arttıran besinler tüm dünyada, yüzyıllardır kullanılmaktadır. Anason, çemen otu, rezene, ısırgan otu, tarçın, fesleğen, nane, maydanoz ve susam gibi bitkiler anne sütünü arttırıcı olarak bilinen bitkilerin başında gelmektedir. Bu bitkilerden salatalar hazırlayıp yiyebileceğiniz gibi çaylarını da hazırlayabilirsiniz. Çay için ölçü ortalama bir su bardağı kaynamış suya 1-2 çay kaşığı kadar kuru bitkidir. Siz damak tadınıza göre bu oranları ayarlayabilir ve birkaç bitkiyi karıştırarak lezzetli çaylar elde edebilirsiniz. Böylece emzirmeden dolayı artan sıvı ihtiyacınızın da bir kısmını karşılamış olursunuz.

Göğüs ve karın bölgenize masaj yapmak da süt bezlerinizi uyararak ve kan akışını düzenleyerek anne sütünüzü arttırmanıza yardımcı olacaktır. Bunun için günde 2-3 kez 1-2 dakika masaj yapabilirsiniz.

Anne sütü ve emzirme deyince sarımsaktan bahsetmeden olmaz. Sarımsak, bebeğinizin iştahını açmasının yanında güvenle kullanabileceğiniz iyi bir antibiyotiktir. Bebeğinizi emzirmeden 1 saat önce 1-2 diş sarımsak yerseniz, bebeğiniz memeyi daha iştahla kapacak, daha uzun süre emerek daha fazla süt içmiş olacaktır. Doğal bir antibiyotik olan sarımsak meme başında oluşan çatlaklar için de faydalıdır.





Emziren Anne olarak biraz daha tavsiye almak isterseniz Alim Anne'nin bloğunda ki bu yazıya bakmanızda fayda var. 

http://www.alimanne.com/emziren-anneler-tavsiyeler.html
 
 
Anne sütünü arttırmak için siz neler yaptınız, ya da anne sütünü arttıran bildiğiniz besinler nelerdir? Bizimle paylaşırsanız bir çok anneye fikir vermiş olursunuz.

4 yorum:

  1. bulgur da süt artıran besinlerdendir, ben çok etkisini gördüm.

    YanıtlaSil
  2. Aslında çoğu bildiğimiz ama tekrar tekrar hatırlamaya ihtiyaç duyduğumuz bilgiler.Emziren bir anne olarak keyifle okudum:)
    Doktorum bana su içmeyi önerdi sadece.Bol bol su içmeyi.

    YanıtlaSil
  3. ben şuan 7 aylık hamileyim ;elimden geldiğince su içiyorum ve boza tüketmeye çalışıyorum. bir sürü yöntem var sütü artırmak için ama benim duyduğum en etkili yöntemin bool sıvı tüketimi olduğu.

    YanıtlaSil
  4. ilk yoruma katılacağım bulgur (tabii ki abartmadan) bir de taze soğanın süt artırdığını biliyorum uzun yıllar geçti ama ben faydasını gördüm ama temel artırıcı su olmalı,ben bunu yazarken şu an itibariyle ekranda bağırsak problemlerini anlatırken suyun içilmesinin fayda ve zararları anlatılıyor:)))) önerilen miktada suyun fazlası bağırsakların düzenini bozarmış(2-3 litreden fazlası)

    YanıtlaSil