17 Ocak 2011 Pazartesi

Lehim Makinası ile Nasıl Boncuk Yapıştırılır Bilen Var mı ?



Yukarıda gördüğünüz basit lehim makinasını geçen hafta İstanbul'a gittiğimde 1.5 tl ye aldım ne kadar işe yarar bilemiyorum. Daha iyileride vardı ama işi bilmediğim için ben ucuz yollu olanını seçtim. Silikonlu kristal taşlar geçen seneden alınıp bir köşeye atıldı. Daha önce bazı yerlerde lehim ile bu tarz taşların yapıştırıldığı görmüştüm google de aradım ama tam olarak nasıl yapıştırıldığa dair bir açıklama bulamadım.

Bende makinanın fişini takarak ısınmasını bekledim daha sonra ince ucunu taşların arkasındaki silikona değdirerek yumuşamasını sağladım ve kumaş üzerine işe yaramayan bir cımbız ile yerleştirerek üzerine biraz baskı uyguladım. Yapıştılar sanırım ama uyguladığım teknik doğrumudur, bilen varsa bana bu konuda yardımcı olabilir mi?


Bu taşlar ise 50 krş.tan daha büyük kumaşa yerleştirip tersten ütülenmesi gerekiyormuş. Küçük bir paket içinde 7 adeti 1 tl.den satılıyordu denemek içi bunlarıda aldım. Ütü tutmazsa sıcak silikon ile yapıştırırım dedim.

Bu aralar kıyafet süslemelerine geçiş yapıyorum bakalım ortaya neler çıkacak :)

17 yorum:

  1. selam,bende burda dergisinde böyle bir aletle yapıştırıldıklarını gördüm ama lehim makinesi olduğunun farkında diildim. gördüğüm makinenin ucu stras taşın tam üstüne bombe yerine tutuluyordu,yapışması gereken yerde olacak bu işlem tabi,taş ısındıkça kumaşa tutturuluyordu. ama benim gördüğüm makine stras taşı tel başına cımbıza gerek olmadan da tutabiliyordu belki de başka bişeydir.

    YanıtlaSil
  2. Adını tam olarak bende bilmiyorum bazı yerlerde havya makinası olarak yazıyor. Isıttığım makinanın ucu ile boncukları ben tam olarak taşıyamadım 1 karışlık yere yapıştırıcam ama hemen düşüyor. Kumaş üzerine düşüncede başka bir yere yapışıyor.Bu yüzden bende istediğim yere götürmek için cımbız kullandım.

    YanıtlaSil
  3. bende ilk kez duyudum boncuk yapıştırıldığını
    :))) gerçi bende gerçek amacı dışında kullanıyorum. konu açılmışken yazayım buraya.
    saten kumaşlardan fiskos örtüleri çalışmıştım bir zaman onların uçlarına dilimler çizip makinede sarma işlemini yaptıktan sonra kumaş atmasın diye makas yerine ısınmış havya ile dilimlerin ucundan kalemle çizer gibi uygulayarak gereksiz parçanın ayrılmasını sağlıyordum:)) tabii bunu yanmaz bir zemin üzerinde yapacaksınız.


    sevgiler anım

    YanıtlaSil
  4. Örgü Çantam bunu yazdığın iyi oldu dikiş diktiğim için kesin bana da lazım olur çok teşekkür ederim.

    Bu makinayı delinebilecek zeminlere (plastik gibi)delik açmak ve yazı yazmak içinde kullanıyorlarmış. Gerçi benim aldığımla bu işler yapılırmı bilemiyorum daha kaliteli çeşitleri var belki onlarla oluyordur..

    YanıtlaSil
  5. elektronik devrelerde kullanırdık.(Havya)lehim makinesi.Lehiminizinde olması lazım.Bu makineyle lehimi eritmeniz gerekiyor.Tel şeklinde bişey lehim.Eriyince metalik bir renk alıyor.Hırdavatçılardada satılıyor.Lehim telini(havya)lehim makinesi ısınınca ucuna değdiriyorsunuz eriyor.Yapıştıracağınız yere sürüyorsunuz.Umarım yardımcı olabilmişimdir

    YanıtlaSil
  6. suzan taskin17 Ocak 2011 17:49

    merhabalar adim suzan tamda benim isimi yapacakmisiniz benim meslegim kiyafet suslemek 100 yakin ev hanimi elemanlarimla bu isi yapiyorum bu gosterdiginiz parlayanlari yani cam gibi olanlari kristal. duz olanlari metal tastir bunlar lazer makineleriyle yapistirilirsa daha saglikli olur ama lehim makinesi o kadar olmaz eger utuyle yapistiriyorsaniz tersten utuleyin birde sekli tek tek yapistirmaktansa ozel bantlari mevcuttur onlara sekil cizerek uzeriine taslari tersten yani bombeli kisimdan yapistiriyorsunuz snra uygulayacaginiz yere yapistirip utu yada pres yardimiylaa rahatlikla yapistirabilirsinizz bir diger onerim eski kullanmadiginiz teflon tava ve bir adet uzun igne kalin olsun bir adet cay kasigi bunun adi tava sistemidir biraz silikon kokarr ortalik:)) ama ben 1000 mve ustu adetlerdee calistigim icin kokuyor taslari tavaya az bir sekilde atin kisik olsu ates ama igne yardimiyla ordan alin yapisiracaginiz yere goturup cay kasigi yardimiyla bastirin kolay gelsinnn:)))))

    YanıtlaSil
  7. Lehim makinesini bu işe yarayabileceğini düşünüyorum.. elimde malzemem olmadığı için deneyemedim ama her kim bulduysa kendisini tebrik ediyorum.. Arkadar ütülemek yerine acaba arkadan lehimlesek tek tek daha mı kolay olur?

    YanıtlaSil
  8. Devince: Teşekkürler canım. Ben kumaş üzerine yapıştıracağım için sanırım lehim teline gerek yok diye düşünmüştüm, boncukların arkasındaki silikonu ısıtsam yeterdi benim için. Ama lehim teli de kumaş üzerince yine işe yaramaz sanırım, özellikle ince kumaşları yakabilir gibime geliyor.

    YanıtlaSil
  9. Suzan Taşkın Verdiğiniz öneriler için teşekkür ederim. Çizimi yapıp üzerine boncukları dizdikten sonra bantla sabitleyipte tersten ütülemek sanırım uygulayabileceğim en kolay yöntem olur. Ama tava işini tutturamam sanırım el alışkanlığı lazım ben yapıştırana kadar arkadaki yapışkan yeri çoktan kuruyabilir.

    YanıtlaSil
  10. Özlem Bende işi tam olarak bilemiyorum arkadaşların önerilerini gözden geçirip uygulamak istiyorum. Tek tek biraz yoruyor ama Yukarıdaki Suzan Hanım'ın bantlı önerisi aklıma daha fazla yattı.

    YanıtlaSil
  11. ya blogger bi arkadaş yapıyordu, çok önce görmüştüm tshirt süslüyordu. onunda bu makineden vardı, aynen iremmicin anlattığı gibi kullanıyordu

    YanıtlaSil
  12. Tatlım yabancı videolarda var bak istersen

    YanıtlaSil
  13. Onunla değil slikon tabancasıyla yapıştırılıyor..çiçek aksesuarcılarında gördüm.

    YanıtlaSil
  14. Yetenek Sizin Bende blogların birinde gördüğümü hatırlıyorum çok aradım ama bulamadım

    Stil Direktörü: Elektronikler için video buldum ama boncuklar için bulamadım canım ya.

    Mavi Tutku: Bu boncuklar çok küçük silikon tabancası ile de denedim ama çok az sıkmak gerekiyor yoksa silikon altından taşıyor.

    YanıtlaSil
  15. Merhabalar,bloğunu çok zevkle inceledim,çok beğendim canım.Senin gördüğün alet lehime benziyor fakat değil canım.İsmekte broşürünü dağıtmışlardı.Markasını bulursam yazarım.Ama bana biraz pahalı gelmişti.Bir düğmesi var taşı çekiyor bırakıncada ıstıp yapıştırabiliyorsun..

    YanıtlaSil
  16. transfer kağıdı yöntemi çok kullanmayanlar için gayet güzel bir yöntemmiş bende bir elbisem için araştırıyordum.

    http://www.banda.com.tr/yapistirma-tas-uygulama-teknikleri

    bu sitede gayet güzel anlatılmış tavsiye ederim. Makinesi,nasıl kullanılacağı,taş ve makinesinin satışıda yapılmaktaymış. sık sık kullananlar için güzel bir aletmiş:)

    transfer kağıdı kullanımı:


    1 Beğendiğiniz bir deseni beyaz bir kağıda çıkarın. Deseninizin ters çıkmaması için aynalanmış olması gerekir.
    Desen kağıdınızı düz bir zemine yapıştırın ve üzerine taşlarımızı dizeceğimiz transfer kağıdımızı yapışkan tarafı bize bakacak şekilde desenimizin üstüne sabitleyin. Bir tutacak ( cımbız yardımı ) ile dizmeye başlayın.

    2 Dizimi tamamladıktan sonra dikkatli bir şekilde kaldırıp uygulayacağımız eşyanın üstüne yapıştırıyoruz. Eğer daha sonra kullanacaksak yapışkan bantımızın diğer parçasını alıp bantımızı ustune kapatıp saklayabiliriz.

    3 Uyguluyacağımız yüzeye yapıştırdıktan sonra ütümüzü kullanarak ( 120º C -170º C kumaşı ve kullandığımız malzemeyi dikkate alarak ) üzerine bastırıyoruz 10-15 saniye süreyle bütün desenin üstüne dikkatlice uyguluyoruz. Tamamen yapıştığına emin olduktan sonra üzerindeki transfer bandını dikkatlice kaldırıyoruz kaldırıyoruz. İnatçı yüzeylerde (kalın kumaşlarda) daha sağlıklı yapışması için kumaşın diğer tarafından ütüleyerek altaki yapışkanın daha çabuk aktive olmasını sağlayabiliriz.

    YanıtlaSil
  17. kristal taş yapıştırma makinesi havya gibi ama içinde vakum cihazı da var taşı kendi alıyor, 2 adet ucu var küçük ve büyük taşlar için. 4 adet kalem pille aralıksız 1 saat çalışıyor. Kablosuz olduğu için her yerde kullanılabiliyor.
    Videosu ve ürün linki
    http://bandashop.com/kablosuz-vakumlu-kristal-tas-yapistirma-makinasi-pmu147

    YanıtlaSil