11 Aralık 2010 Cumartesi

Kavak Yelleri'nde ki Mine'nin Şapkasının Yapılışı

Ortala

Ne hikmetse insan oğlunun gözüne hoş gelen şeyi isteme gibi bir dürtüsü var. Bende kavak yellerindeki minenin şapkasını çok beğenmiştim ama hiçbir yerde bulamadım ne satışlarda benzer bir model vardı ne de markalı ürünlerde... Belkide gözümden kaçtı kim bilir. Sadece burada bir model vardı oda benim aradığım değildi. Özellikle örgü olan şapkaların markalı olması ve kışında gelmesiyle birlikte 35-40 Tl arası olduğunu gördüm.(Bunlar makul fiyatlar daha yüksek olanları bile varmış, en sonunda ben yapıp satıcam :)) ) En sonunda minenin şapkalı bölümünü bularak önden ve arkadan iki fotoğraf yakaladım sonra da şöyle bir inceleyerek nasıl yapılabilmiş olacağına dair fikir yürütüp işe koyuldum.


Efendim sizde benim gibi bu şapkayı beğendiyseniz boşu boşuna net.te aramayın gelin ben size anlatayım.
Başının çevresini saracak bir biçimde dikdörtgen olarak örüyoruz.
Ben model olarak 2 ters 2 düz olarak ördüm fotoğraftaki gibi çizgili dursun istedim.
Daha sonra bu dikdörtgenin uçlarını birleştirerek kare gibi bir şekil elde ediyorsunuz. Dikilen bu bölüm arkada kalacak.
40 adet zincir çekip ucuna istediğiniz büyüklükte ponponları yapıp zincirlerin ucuna ekliyorsunuz.
Şapkanın tepe kısmı diyelim biz bu bölümüne anladığım kadarı ile dikilmemiş, altı eşit parçaya ayrılarak bu noktalardan yaptığımız zinciri geçirip büzüyoruz. (Ben belli olsun diye dört yerden göstermelik olarak iğne ile tutturdum)Şapkamız tamamdır.


Daha sonra ön kısmına süs olarak zıt renkte küçük 4 adet düğme dikilmiş aslında ben büyük düğme düşünüyordum ama orjinal modele şimdilik sağdık kalayım dedim ve bende düğmelerimi küçük boy seçtim. Ve örnek çok düz bir model olduğu için 4 eşit aralıkta bir aynı ipi geçirerek fiyonk gibi bir görünüm verdim.


Aslında ponponları sevmedim olmasada olur yani, zaten kendim kullanırsam eğer çıkarmayı düşünüyorum ama birine hediye edersem birgün ponponları ile birlikte veririm.

Aslında şişlerimi biraz daha ince seçmem gerekiyormuş ama idare eder gibi duruyor şapka neyse ki yumuşacık oldu.

Basit bir şekilde anlatmaya çalıştım umarım açıklayıcı olmuştur.





24 yorum:

  1. Çok güzel olmuş canım ellerine emeğine sağlık.

    YanıtlaSil
  2. ponponu düğmesi herşeyi güzel ozma güle güle de tak

    YanıtlaSil
  3. El emeği gibisi varmı..Harika olmuş ellerinize emeğinize sağlık..Sevgiler.

    YanıtlaSil
  4. çok cici olmuş bende mi yapsam beceremem ki ellerine sağlık:)

    YanıtlaSil
  5. Ellerine sağlık, becerinize hayran kaldım. Aynısı olmuş.Daha ne olacak.Sevgiler.

    YanıtlaSil
  6. ellerinize sağlık ama bana sanki parçadan örülmüş gibi geldi alın kısmı lastik arkası saçörgülü gibi sanki daha bolca duruyor ben diziyi seyretmedim orjinalini görmedim ama bere güzelmiş güle güle kullanın :)

    YanıtlaSil
  7. ellerinize sağlık çok beğendim:) saç aksesuarları koleksiyonu yapacak kadar bereye sahibim ama hala gözüm dışarda:)

    YanıtlaSil
  8. ben bu bölümü kaçırmışım sanırım:)şapka çok orjinalmiş hakikaten,açıklamalı anlatım için teşekkürler..

    YanıtlaSil
  9. Arzuco: Parçalı olabilir bilemiyorum canım görüntüle biraz flu bu yüzden net anlaşılamıyor. Zaten minenin şapkası el örgüsü değil hazır triko gibi duruyor. Belki triko kazaklardan bile yapılabilir :)

    YanıtlaSil
  10. çok güzel olmuş.elinize sağlık

    YanıtlaSil
  11. ellerine sağlık canım bizde geçen yıl arkadaş yapmıştık ponponsuzunu.

    giyilmeyen kazaklarda işe yarar haklısın.

    Bak birde arkayı hiç dikmedende kullanabilirsin dışarı çıktığında bırakır bir ortama girince hoooppp ikiye katla saçbantına dönüştür:))sevgiler

    YanıtlaSil
  12. deneyeceğim ben bunu :)))ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  13. abla bizim okulda herkes bu şapkadan istiyor bende anneme ördürmek istiyorum ama başa takılınca nasıl durduğunu merak ediyorum birde başına takıp fotoğraf ekleyebilirmisin benim adım nihal

    YanıtlaSil
  14. Ellerine sağlık ne güzel olmuş.

    YanıtlaSil
  15. süper olmuş gerçekten,ellerine sağlık. fotoğraflardan birinde ilmekleri saymaya çalıştım 64 gibi geldi.doğru mu kaç ilmek ile başladın?

    YanıtlaSil
  16. Arzu: Nasıl saydın kız o ilmekleri :)) İlmekleri saydım şimdi 52 tane atmışım. Ama bu sayı ipe ve kullanılan şişlere göre değişir sanırım. En iyisi başının ölçüsünü alıp ona göre ilmek atmak olur galiba.

    YanıtlaSil
  17. Örgü çantam: bu fikri bende düşündüm, ama saç bandı olarak biraz kalın durdu kafamda. Sanırım yine dikmeden kullanılırsa boyunluk olarakta kullanılabilir.

    YanıtlaSil
  18. bayıldım valla..ipimi bile aldım bugün..başlayacağım hemen.umarım yapabilirim..Dikdörtgen bir parça mı örüyoruz sadece,yanlış anlamadım sanırım.. :)

    YanıtlaSil
  19. Yaşamla Dans: Evet canım başımızı çevreleyecek kadar dikdörtgen örüp daha sonra dikiyoruz.

    YanıtlaSil
  20. http://www.akillihayat.com/kavak-yelleri-dizisinde-mine-nin-taktigi-ponponlu-bere-sapka-modeli-yapilisi-anlatimli.html

    canım üzxülerek söylüyorum ki senin yazında aynen calınmış :(

    YanıtlaSil
  21. Ellerinize sağlık, çok güzel olmuş.Bende sizden görüp ikiz kızlarıma yaptım bu berelerden.Paylaşımız için çok teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  22. bende yapıyorum su an bu sapkadan 60 ilmekle başladım ama kararsız kaldım küçük mü diye 4 nolu sisle örüyorum bilgi verirseniz çok mutlu olurum
    adım yasemin

    YanıtlaSil
  23. Yasemin 60 ilmek ve 4 no şişle örülebilir sanırım. Benim ipim kalındı bu yüzden 52 ilmek atarak 5 yada 6 no şiş ile örmüş olmalıyım. Bu şapka enine doğru örülerek yapılıyor yani 2 karış ördüğün zaman başının çevresini ölçerek kendine göre ayarlamalısın. Bittiğinde dikdörtgen olması lazım, daha sonra dikilerek bitiriliyor.

    YanıtlaSil